Eskalopki z łopatki w sosie z ketchupu

Eskalopki z łopatki w sosie z ketchupu
Z łopatki zawsze staram się wybierać tzw. kulkę, jest to kawałek mięsa w kształcie kulki, wykrojony z przedniej części łopatki. Jest to spora porcja, dużo smaczniejszego, delikatniejszego i zdecydowanie mniej tłustego mięsa. Z takiego kawałka łopatki, można przygotować np. eskalopki, pieczeń lub kotlety mielone. Dzisiaj przygotowałam eskalopki w pysznym sosie z ketchupu, cebuli, musztardy i papryki. Mięso bardzo nam smakowało w towarzystwie kaszy jaglanej i surówki ?

Zdjęcie - Eskalopki z łopatki w sosie z ketchupu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 7 osób
  • 1 kg kulki z łopatki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 100 g jogurtu lub śmietanki do sosów ( opcjonalnie )
  • sól i pieprz
  • masło klarowane i olej do smażenia
Mięso kroję na plasterki i delikatnie rozbijam. Większe kawałki kroję na pół. Mięso nacieram zmiażdżonym czosnkiem, posypuję solą i pieprzem. Odstawiam do lodówki na 2 godziny. Na dużej patelni rozgrzewam masło z odrobiną oleju. Plasterki mięsa daję na rozgrzany tłuszcz i smażę z każdej strony na rumiano. Do mięsa dodaję cebulkę, pokrojoną w plasterki, dolewam szklankę wody lub bulionu i wszystko duszę pod przykryciem około 40 minut. Kiedy mięso zmięknie, wyciągam je i odstawiam na talerzyk. Cebulka zostaje na patelni. W filiżance mieszam ketchup z musztardą, papryką i ziołami. Zawartość filiżanki, przekładam na patelnię, na której dusiły się eskalopki. Wszystko krótko podgrzewam, cały czas mieszając. Następnie miksuję pastę z ketchupu i cebulkę. Jeżeli sosu jest mało, dolewam trochę wody lub wina. Do powstałego sosu, dodaję eskalopki i wszystko razem podgrzewam. Sos można zabielić jogurtem lub śmietanką. Smacznego ?

Zdjęcie - Eskalopki z łopatki w sosie z ketchupu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów