Empanadas z białym winem i warzywnym nadzieniem

Empanadas z białym winem i warzywnym nadzieniem

Empanadas to wytrawne, nadziewane pierożki, pieczone lub smażone na głębokim tłuszczu.

Zdjęcie - Empanadas z białym winem i warzywnym nadzieniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To fajny pomysł na imprezową przystawkę, świetnie komponujący się z pikantną salsą, albo innymi ostrymi dodatkami.

Zdjęcie - Empanadas z białym winem i warzywnym nadzieniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Farsz może być dowolny, z dodatkiem mięsa lub tuńczyka, ja jednak bardzo lubię je po prostu z warzywami, na przykład papryką i duszoną cebulką, jak dziś.

Zdjęcie - Empanadas z białym winem i warzywnym nadzieniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 6 dużych pierogów.

Zdjęcie - Empanadas z białym winem i warzywnym nadzieniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Empanadas z białym winem i warzywnym nadzieniem

Agata, 17 lutego 2014

Zdjęcie - Empanadas z białym winem i warzywnym nadzieniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Masło podgrzej ze smalcem, wodą i winą (nie doprowadzaj do wrzenia). Dodaj mąkę i sól, zagnieć ciasto. Owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na min. 1 godzinę.

Papryki pokrój w cienkie paski, cebulę w półtalarki. Wrzuć na oliwę wraz z drobno posiekanym czosnkiem, smaż na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Wszystkie składniki powinny być miękkie, nie zbrązowione. Dopraw do smaku, ostudź.

Z ciasta wykrawaj okręgi, na każdy nałóż farsz i sklej brzegi pierożka. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju.

Kategorie przepisów