Ekspresowe ciasto cynamonowe z orzechami

Ekspresowe ciasto cynamonowe z orzechami
Zdjęcie - Ekspresowe ciasto cynamonowe z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ekspresowe ciasto cynamonowe z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ekspresowe ciasto cynamonowe z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ekspresowe ciasto cynamonowe z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ekspresowe ciasto cynamonowe z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 400 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 80 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 50 g masła
  • 10 g cynamonu
  • 3 jajka
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC.


Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy cynamon i 100 g cukru. Podgrzewamy do połączenia się składników. Odstawiamy do przestygnięcia i dodajemy łyżkę mąki.


Pozostałą mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.


W drugim naczyniu mieszamy jajka z olejem, pozostałym cukrem i mlekiem, a następnie dodajemy do mąki. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników.


Ciasto przekładamy do foremki o wymiarach 20x30 cm i polewamy przygotowaną masą cynamonową. Patyczkiem lub końcówką noża lekko mieszamy obie masy.


Całość posypujemy orzechami i pieczemy około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów