Dżem z czerwonej porzeczki i imbiru

Dżem z czerwonej porzeczki i imbiru
Uwielbiam dodatek imbiru do dżemów czy konfitur.
Będąc kolejny raz u Mamy nazbierałam znowu czerwoną porzeczkę, którą tym razem zrobiłam z jego dodatkiem, to co zostawiłam w miseczce do zjedzenia mój M. wyjadł i nie zapytał nawet czy też bym chciała;) Znaczy się: smakował;)

Zdjęcie - Dżem z czerwonej porzeczki i imbiru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • 2 kg czystych (bez ogonków i liści) i dokładnie umytych porzeczek
  • 1 kg cukru
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru

Przygotowanie:
  • porzeczki zasypuję cukrem i odrazu dodaję starty imbir, dokładnie mieszam, stawiam na kuchenkę i gotuję na średnim ogniu około 30-40 minut, ciągle mieszając
  • nakładam gorące do słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem, zostawiam na 10-15 minut, odwracam, zostawiam do wystygnięcia

Zdjęcie - Dżem z czerwonej porzeczki i imbiru - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Dżem z czerwonej porzeczki i imbiru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapraszam także na Konfiturę z czerwonej porzeczki
Smacznego;)

Kategorie przepisów