Dżem morelowy

Dżem morelowy

Bardzo smaczny dżemik z moreli najlepszy domowej roboty bez konserwantów nisko słodzony a jedzony zima przypomina nam nasze kochane lato :0)

Zdjęcie - DŻEM MORELOWY  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3 kg MORELI

1/2 kg CUKRU

1 PIGWA

Owoce umyć spażyć zdjąć skórę i poprzekrawać na połówki i powyciągać pestki. Do garnka wrzucić owoce zasypać cukrem i smażyć gdy owoce zmiękną i puszczą sok dodać umytą i przekrojoną na pół bez pestki pigwę i smażyć mieszając do czasu zgęstnienia owoców. Następnie przełożyć gorący dżem morelowy do słoiczków bez pozostałęj skóry pigwy i twardej części pigwy  szczelnie zamknąć odwrócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem tak pozostawić do całkowitego przestudzenia .

Zdjęcie - DŻEM MORELOWY  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów