Dżem morelowy

Dżem morelowy

Było wspaniale mimo deszczowej aury. W kolejnych dniach będę wrzucać zdjęcia z okolic, które udało nam się zwiedzić. Będzie to mini przewodnik po bieszczadzkich okolicach.

Wracam naładowana bateriami duracell;) Z samego rana, zapędziłam męża na ryneczek. Na straganach same pyszności.....borówki, maliny, morele, czerwone arbuzy. Aż kipi od słodyczy:) Mój tragarz przytachał około 30 kg. owoców i warzyw. A ja? Dostałam takiego kopa, że dzisiaj w kulinarnym szaleństwie zrobiłam:

- dżem morelowy

- kolejne 10 kilo ogórasów kisi się w ciasnych słoikach

- morelówka po pierwszym etapie wżerania cukru

- wiśnie biorą przykład z moreli i również wciągają cukier.......oj będą pyszne słodkie wódeczki:)))

Na gorąco podaję przepis na dżem morelowy.

Dżem morelowy

2 kg moreli

0,5 kg cukru

Morele umyć, wydrylować z pestek, pokroić w ćwiartki. Wrzucić do wielkiego gara. Wsypać cukier i gotować. Co jakiś czas owoce przemieszać dużą łychą, żeby nie przywierały do gara. Gotować około 35 minut, pod koniec zmniejszyć temperaturę. Przelać do wcześniej przygotowanych słoików. Zapasteryzować, odwrócić do góry dnem. Gotowe.

Zdjęcie - Dżem morelowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Dżem morelowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Dżem morelowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Dżem morelowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Dżem morelowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Kategorie przepisów