Dyniowe placuszki na maślance

Dyniowe placuszki na maślance

Zdjęcie - Dyniowe placuszki na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Dyniowe placuszki na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Koniec lata ma u mnie zdecydowanie pomarańczowy kolor. Pomarańczowy niczym dorodna dynia, bo właśnie z dynią przygotowuję tyle dań, ile to tylko możliwe!

Zdjęcie - Dyniowe placuszki na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Dyniowe placuszki na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ponieważ nasze poranki to dziesiątki wariacji na temat placuszków, te z dynią goszczą u nas całkiem często. Tym bardziej, że dyniowe pankejki przygotowane na bazie maślanki to czysta poezja! Placuszki z przepisu wychodzą lekkie niczym chmurki!

Zdjęcie - Dyniowe placuszki na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Dyniowe placuszki na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z proporcji uzyskacie ok. 20 placków (każdy z pełnej łyżki ciasta).

Zdjęcie - Dyniowe placuszki na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Dyniowe placuszki na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania placków używam dyniowego puree- dynię należy pociąć na „księżyce”, łyżką wyjąć pestki, a następnie ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec w temp. 200 oC do miękkości (ok. 15 minut), następnie łyżką oddzielić skórkę od miąższu. Miąższ zmiksować na gładkie puree.

Zdjęcie - Dyniowe placuszki na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Dyniowe placuszki na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Dyniowe placuszki na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W misce połącz maślankę, puree z dyni i jajko oraz esencję waniliową.

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju (używam kokosowego). Łyżką stołową nakładaj małe porcje ciasta, smaż na lekko brązowy kolor z obu stron. Podawaj na ciepło z dodatkiem np. syropu klonowego.

Kategorie przepisów