Dyniowe bajgle

Dyniowe bajgle
Zdjęcie - Dyniowe bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dyniowe bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam te pszenne bułeczki z dziurką! Bajgle są wyjątkowe nie tylko ze względu na charakterystyczny kształt, ale także formę przygotowania. Zanim ulepione bułeczki z wyciętą dziurką trafią do piekarnika, są krótko gotowane w posłodzonej wodzie. Dzięki temu ich miąższ jest niezwykle delikatny, a skórka lśniąca.

Bajgle najbardziej kojarzone są z Krakowem i Nowym Jorkiem. Nie wiem jak sprawa wygląda w innych regionach Polski, ale na Pomorzu zakupienie bajgla jest praktycznie niemożliwe. Na szczęście można je przygotować samodzielnie!

Dzisiejszą wersję przygotowałam w specjalnej, wrześniowej odsłonie, by powitać jesień. Moje bajgle są bowiem dyniowe.

Ps. Najlepiej smakują z hummusem, twarożkiem lub wędzonym łososiem.

Zdjęcie - Dyniowe bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Dyniowe bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis dołączam do wrześniowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" na blogu Zapach chleba  oraz listy Panissimo na włoskim blogu Sonoiosandra.

Dyniowe bajgle Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz Czas pieczenia: 22 min Calkowity czas: 2 godz 22 min Porcje: 6-8 Składniki
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 300 g musu z dyni
  • 50-70 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • żółtko lub jajko do posmarowania wierzchu
  • pestki dyni
Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z cukrem, drożdżami i solą. Mus/puree z dyni przelewamy do rondelka, dodajemy wody i podgrzewamy na małym ogniu, aż będzie letnie.
  2. Ciepły, rozwodniony mus stopniowo dodajemy do suchych składników i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem. Po kilku minutach przekładamy ciasto do podsypanej mąką misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu, zostawiamy na godzinę.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na 6-8 części. Z każdej części formujemy okrągłą bułeczkę, które kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem i posmarowanej oliwą.
  4. Bierzemy mały kieliszek/zakrętkę i wycinamy środki w przyszłych bajglach. Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut.
  5. W dużym garnku gotujemy wodę z łyżką cukru. Wyrośnięte bajgle wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy po 1 minutę na każdą stronę. Podgotowane bajgle kładziemy ponownie na blasze wyłożonej pergaminem.
  6. Rozbełtanym jajkiem smarujemy wierzch bajgli i posypujemy pestkami dyni. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez 20-25 minut, aż będą rumiane.

Kategorie przepisów