Drop scones - szkockie naleśniki

Drop scones - szkockie naleśniki

Dziś w słodką podróż zabieram Was do Szkocji.

Mam dla Was przepis na Drop Scones – czyli szkockie naleśniki/placuszki wizualnie przypominające amerykańskie, puszyste pancakes.

Zdjęcie - DROP SCONES - SZKOCKIE NALEŚNIKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nazwa kojarzy się z popularnymi bułeczkami Scones ( które też znajdziecie u mnie na blogu! ), ale nie ma z nimi nic wspólnego.

Są delikatne, puszyste, lekkie!

Podaje się je zazwyczaj na podwieczorek z dodatkiem ulubionej konfitury, owoców , śmietany lub masła.

Koniecznie spróbujcie!

  Zdjęcie - DROP SCONES - SZKOCKIE NALEŚNIKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 1 szkl

* mleko 3,2% – 0,5 szkl

* duże jajko – 1 szt

* roztopione masło – 1 łyżka

* cukier – 1,5 łyżki

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy za pomocą trzepaczki, odstawiamy na 15 minut.

Smażymy na złoto na odrobinie oleju ( na rozgrzanej patelni ) wykładając po ok. 2 łyżki ciasta.

Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami!

Smacznego!

Zdjęcie - DROP SCONES - SZKOCKIE NALEŚNIKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów