Dorsz w sosie winno-maślanym z pomidorami

Dorsz w sosie winno-maślanym z pomidorami

Zdjęcie - Dorsz w sosie winno-maślanym z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nazwać to danie rybą w sosie pomidorowym byłoby sporym nietaktem. Kilka prostych składników składa się tu bowiem na naprawdę pyszne, a przy tym łatwe i szybkie do przygotowania danie, idealne na elegancki obiad.

Zdjęcie - Dorsz w sosie winno-maślanym z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Użyłam polędwiczek z dorsza, ale możecie je zastąpić filetem innej białej, delikatnej ryby.

Zdjęcie - Dorsz w sosie winno-maślanym z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania sosu najlepiej wybrać słodkie pomidory koktajlowe (np. malinowe- też występują w „mini wersji”). ta słodycz jest w sosie niezbędna, bo wytrawne nuty wnosi zarówno wino, jak i dodane do sosu kapary. W ostateczności dodajcie na koniec gotowania, do smaku, odrobinę cukru. Smak musi się dobrze równoważyć!

Zdjęcie - Dorsz w sosie winno-maślanym z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ps. Dodatek bagietki- do wyjedzenia resztek sosu- wręcz obowiązkowy! ;)

Składniki:
  • polędwiczki z dorasza - 3 szt
  • mąka krupczatka - 3 łyżki
  • sól, pieprz - do smaku
  • oliwa - 3 łyżki
  • czosnek - 2 ząbki
  • pomidorki koktajlowe - 2 szklanki (ok. 500 g)
  • bazylia - 1 mała doniczka
  • wino - 1/3 szklanki, białe, wytrawne
  • kapary - 2 łyżki
  • masło - 2 łyżki
Przygotowanie:

Polędwiczki z dorsza osusz papierowym ręcznikiem ( w razie konieczności najpierw rozmroź , dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką krupczatką i usmaż z obu stron na złoto na rozgrzanym oleju. Zdejmij z patelni i zawiń w folie aluminiową, aby pozostały ciepłe

Na patelnię wlej oliwę, dodaj drobno pokrojony czosnek, lekko przesmaż. Dodaj pokrojone na połówki pomidory. Wlej wino. Duś, aż pomidory będą miękkie, nie będą się jednak rozpadać. Dodaj kapary i połowę bazylii.

Gdy sos zacznie gęstnieć (gotuj go na sporym ogniu), dodaj masło. Dopraw Do smaku.

Gorącym sosem polej rybę, posyp resztą listków bazylii.

Kategorie przepisów