Dorsz pieczony z sosem ziołowym

Dorsz pieczony z sosem ziołowym

Zdjęcie - Dorsz pieczony z sosem ziołowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dorsz pieczony z sosem ziołowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dorsz pieczony z sosem ziołowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dorsz pieczony z sosem ziołowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dorsz pieczony z sosem ziołowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dorsz pieczony z sosem ziołowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dorsz pieczony z sosem ziołowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dorsz pieczony z sosem ziołowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dorsz pieczony z sosem ziołowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dorsz pieczony z sosem ziołowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 1 łyżka stopionego masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • sól
  • 2 filety z dorsz po ok. 130g

na sos ziołowy:

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 5-6 łyżek oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki listków tymianku
  • ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

do podania:

  • 100-120 g kaszy jaglanej

Przygotowanie

Przygotować sos. Zioła i czosnek posiekać. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 30 min. do lodówki.

 

Kaszę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Piekarnik rozgrzać do 190°C.

 

Sól połączyć z masłem, posmarować filety. Mąkę wymieszać z papryką. W mieszance obtoczyć rybę. Ułożyć na blasze. Piec ok. 12-15 min. – w zależności od grubości filetów.

 

Część przygotowanego sosu połączyć z kaszą, resztą posmarować rybę. Od razu podawać.

 

 

Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów