Kardamonowy, Kardamonovy
http://www.kardamonowy.pl/
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/dorsz-pieczony-z-porami

Dorsz pieczony z porami

Dorsz jak dorsz, pory jak pory, aleeee... razem tworzą duet prawie idealny. Na początku chciałam pory usmażyć na maśle, skończyło się klasycznie na oleju i w sumie dobrze. I tak były prze prze przepyszne. Polecam przed podaniem posypać jeszcze całość orzechami. Mi to umknęło.

Zdjęcie - Dorsz pieczony z porami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
500 g filetów dorsza
biała część pora
parę plasterków cytryny
sól
pieprz
olej rzepakowy


Pora kroimy w półplasterki i smażymy do miękkości. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy usmażonego pora, kładziemy na niego filety dorsza, całość posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. na rybie układamy plasterki cytryny. Wszystko pieczemy w 200 stopniach około 20 minut.