Dorada z patelni czyli pyszny pomysł na obiad

Dorada z patelni czyli pyszny pomysł na obiad

Dorada z patelni, danie proste a jakże pyszne:)

Zdjęcie - Dorada z patelni czyli pyszny pomysł na obiad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dorada z patelni to danie które bardzo lubię a zdecydowanie za rzadko robię.

Gdy widzimy rybę w sklepie, całą, nie wypatroszoną to ja przynajmniej do jakiegoś czasu, bałam się je kupić .. bo co ja z nią zrobi. Aż brałam udział w jednych a potem kolejnych warsztatach gdzie braliśmy ryby na tzw warsztat.

A teraz ryby znalazły się u mnie w domu i dawaj wzięłam rybę do ręki i poczułam się jak mi się klapka w głowie otwiera i już wiedziałam jak ją wyczyścić i każdy kolejny krok. A Wam o tym opowiem.

Dorada z patelni

  • 1 dorada na osobę
  • 1 plasterek cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

Doradę należy umyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Delikatnie pod łuskę nożem zeskrobać łuski.

Doradę przeciąć od spodu i wyjąć wnętrzności.

Doradę z każdej strony posolić i doprawić pieprzem. Do dziury przez nas zrobionej od spodu, włożyć po plasterku cytryny.

Zdjęcie - Dorada z patelni czyli pyszny pomysł na obiad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Doradę kładziemy na boku na desce do krojenia i zrobić nożem na każdej stronie nacięcia – kratkę.

Na patelni rozgrzewamy olej z masłem.

Położyć na rozgrzanym tłuszczu rybę i smażyć z każdej strony na średnim ogniu po około 5 minut.

Ściągamy gorącą rybę z patelni na talerz, podajemy z cytryną.

U mnie jako dodatek były ziemniaki z piekarnika z sosem czosnkowym oraz rukola z pomidorami.

Smacznego !

Moja dorada pochodziła ze sklepu Tesoro del Mar .

Zdjęcie - Dorada z patelni czyli pyszny pomysł na obiad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów