Donuty batatowe mamy Janiny

Donuty batatowe mamy Janiny
Zdjęcie - Donuty batatowe mamy Janiny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Donuty batatowe mamy Janiny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Donuty batatowe mamy Janiny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 285 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 160 g cukru (w tym 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 125 ml oleju Kujawski
  • 1 1/2 szklanki puree z batatów
  • cukier puder do posypania donutów
Przygotowanie

Mąkę mieszamy z solą, przyprawami i proszkiem do pieczenia. 


W drugiej misce mieszamy mikserem jajka z cukrem, puree z batatów oraz olej, tak aby masa była gładka. 


Łączymy ze sobą składniki z dwóch misek i mieszamy do połączenia się składników, aby nie było żadnych grudek. 


Formę na donuty smarujemy olejem i przelewamy masę do 3/4 wysokości każdej foremki. 


Donuty pieczemy ok. 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. 


Upieczone oprószamy cukrem pudrem.

Kategorie przepisów