Domowy majonez

Domowy majonez

Domowy majonez smakiem nie dorównuje nawet najlepszemu półkowemu egzemplarzowi. Idelnie doprawiony ocetem i musztardą, wyrazisty, o kremowej konsystencji, naturalny. Lata doświadczeń i eksperymantów doprowadziły mnie do sukcesu, wreszcie mam majonez jaki mi smakuje. Po pierwsze: zawsze używam ręcznego miksera, nawet nie zawracajcie sobie głowy ręcznym ubijaniem, prawie zawsze się zważy, chyba, że macie niebywałą siłę w rękach ;) Po drugie: nie używam oliwy, a extra vergin to już na pewno nie jest dobry wybór, klasyczny olej rzepakowy o neutralnym smaku moim subiektywnym zdaniem jest najlepszy. Po trzecie: zawsze ogrzewam żółtka przed przygotowaniem majonezu, dużo łatwiej się łączą. Po czwarte: dodatkowo doprawiam majonez octem winnym i miodem, poza klasycznym sokiem z cytryny i musztardą, ta zawsze Dijon. Jeśli zaczniecie już sami "kręcić" majonez nigdy nie sięgniecie po kupione ezgemplarze.

Zdjęcie - Domowy majonez - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 1 szk
Czas przygotowania: 10 min


2 żółtka
180 ml oleju rzepakowego
1 łyżka miodu
1/2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

Przygotowanie:


1. Żółtka należy ogrzać do temperatury pokojowej, taki łatwiej łączą się z olejem
2. Musztardę mieszamy z sokiem z cytryny
3. Za pomocą trzepaczki do miksera ręcznego ubijamy na najwyższych obrotach żółtka z musztardą i sokiem z cytryny, następnie bardzo powoli dolewamy olej, na początku po kilka kropel, z czasem kiedy majonez zacznie gęstnieć i nabierać jasnej barwy można dolewać trochę szybciej
4. Kiedy zużyjemy cały olej, a majonez jest stabilny, gęsty o kremowej barwie, dodajemy do niego ocet i miód, miksujemy jeszcze chwilę do połączenia się składników, jeśli chcemy żeby majonez miał bardziej kremową konsystencję można dodać 1 łyżkę wody, doprawiamy solą i pieprzem
5. Co zrobić jeśli w trakcie ubijania majonez się zważy? - przelewamy zważony majonez do dzbanka, myjemy dokładnie i osuszamy miskę, wbijamy do niej świeże żółtko oraz 1 łyżkę zważonego majonezu, miksujemy aż skłądniki się połączą, stopniowo dodoajemy zważony majonez, kiedy zużyjemy cały, zaczynamy wolno dolewamy pozostały olej
6. Majonez przechowujemy w zamkniętym słoiczku, należy spożyć go w ciągu kilku dni



Zdjęcie - Domowy majonez - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Domowy majonez - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Domowy majonez - Przepisy kulinarne ze zdjęciami






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Domowy majonez - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów