Domowe mleko orzechowe

Domowe mleko orzechowe


Zdjęcie - Domowe mleko orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Po mleku kokosowym i migdałowym przyszła pora na przepis na domowe mleko orzechowe - jedno z najlepszych mlek roślinnych jakie piłam. Intensywnie orzechowe, aromatyczne - idealne do kawy, deserów, śniadaniowych owsianek czy po prostu bezpośrednio do picia. Przepyszne!


SKŁADNIKI:
1 szklanka orzechów laskowych
3 szklanki wody


Orzechy zalej 1 szklanką wody i odstaw na całą noc. Podgrzej lekko, dodaj 1 szklankę wody i zmiksuj blenderem przez 2-3 minuty.
Następnie przelej mleko przez sito wyłożone gazą i dobrze odciśnij orzechową pulpę.
Pulpę ponownie przełóż do naczynia i zalej kolejną szklanką wody i zmiksuj. Ponownie przelej mleko przez sito wyłożone gazą i odciśnij.
Mleko przechowuj w lodówce w zamkniętym słoiku lub butelce do 3 dni. Przed użyciem należy butelkę wstrząsnąć i zamieszać.


Smacznego :)



100 ml mleka zawiera średnio:

energia: 107 kcal
białko: 2,4 g
węglowodany: 2,5 g
błonnik: 1,5 g
tłuszcze: 10,5 g
cholesterol: 0 mg


Zdjęcie - Domowe mleko orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów