Domowe lody truskawkowe

Domowe lody truskawkowe

Smaczne domowe lody truskawkowe, na deser i na ochłodę, na upalne lato ? Przed zamrożeniem, najwygodniej będzie przelać masę truskawkową do specjalnych foremek na lody na patyczku, lub do kilku mniejszych, szczelnie zamykanych pojemników ?

Zdjęcie - Domowe lody truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na lody truskawkowe
  • 500 g słodkich, mocno dojrzałych truskawek
  • 200 g mleczka zagęszczanego mocno schłodzonego
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • cukier do smaku

Truskawki dokładnie zmiksuj z jogurtem, dodaj cukier do smaku ( wg. uznania )

Schłodzone mleczko zagęszczane, ubij na puszysty krem. Do masy mlecznej, dodaj masę truskawkową. Całość dokładnie pomieszaj, na tym etapie możesz jeszcze raz spróbować i w razie potrzeby dosłodzić masę.

Masę przelej do foremek na lody, lub przełóż do mniejszych pojemników i daj do zamrażarki. Jeżeli masę dajesz do pojemników, można ją co godzinę przemieszać np. widelcem, żeby pozbyć się kryształków lodu.

Jeżeli lody przechowujesz w pojemnikach, musisz je wyciągnąć 15 minut, przed podaniem, wtedy delikatnie zmiękną i będzie łatwiej je porcjować. Smacznego ?

Zdjęcie - Domowe lody truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów