Domowa pasta migdałowa i marcepan

Domowa pasta migdałowa i marcepan

Zdjęcie - Domowa pasta migdałowa i marcepan  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pasta i marcepan są proste w wykonaniu i każdy może zrobić,pochodzi z tej strony. Nigdy nie kupowałam masy marcepanowej  do ciast choć kilka razy się nad tym zastanawiałam. Ale odkąd mam ten przepis to już nie muszę... jest tak smaczna że wyjadaliśmy z dziećmi wprost z miseczki polecam.

Składnik na pastę migdałową 

  • 1 i 1/2 szklanki obranych migdałów
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 białko ( surowe nieubite )
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • szczypta soli

Migdały z mielić w melakserze lub maszynce do mielenia mięsa na drobnym sicie wrzucając małe porcje migdałów. Zmielone migdały wymieszać z cukrem pudrem i resztą składników. Schłodzić dobrze w lodówce (ok godziny) przed wykorzystaniem masy na marcepan.

 

Składniki na marcepan

  • 225 g pasty migdałowej
  • 1 szklanka cukru użyłam cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego

Pastę utrzeć z żółtkami i cukrem następnie dodając resztę składników. Można owinąć w folię i zamrażać.

Polecam

 Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Domowa pasta migdałowa i marcepan  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów