Deser ryżowy z musem truskawkowym

Deser ryżowy z musem  truskawkowym

Zrobiłam dzisiaj pyszny, zdrowy i pożywny deser (bezglutenowy).

Składniki (2 porcje):

- ok 100 g płatków ryżowych, Zdjęcie - Deser ryżowy z musem  truskawkowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
- woda i/lub mleko sojowe (gotowałam płatki w wodzie z wanilowym mlekiem sojowym),
- 2 duże łyżki poppingu z amarantusa (można pominąć),
- 1 łyżka wiórków kokosowych,
- 4 daktyle,
- ew. 1 łyżka słodu (zamiennik miodu),
- ok 150-200 g truskawek,
- 1-2 łyżki cukru - najzdrowszy nieoczyszczony (np. buraczany).

Wykonanie:

Płatki gotujemy w wodzie z mlekiem sojowym (lub jak nam wygodnie na samym mleku lub wodzie) wg przepisu na opakowaniu, dodajemy od razu pokrojone w kawałki daktyle, wiórki i popping z amarantusa. Płatki gotują się dosyć szybko (ok. 5 minut), ale trzeba je mieszać. Gdy uzyskamy już pożądaną gęstość zdejmujemy z ognia i miksujem blenderem ręcznym (żyrafą), próbujemy, jeśli jest mało słodkie dosładzamy słodem. Odstawiamy żeby ostygło.
W międzyczasie miksujemy truskawki z cukrem na gładki mus.
Po ostygnięciu masy ryżowej układamy ją na przemian z musem w szklanych pucharkach i odstawiamy do lodówki żeby się schłodziło.
Pycha :)

Zdjęcie - Deser ryżowy z musem  truskawkowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

 

Kategorie przepisów