Dal - zupa z soczewicy

Dal - zupa z soczewicy

Ta pyszna zupa wpadła mi w oko na blogu Pieprz czy wanilia, który bardzo lubię. Ponieważ przepadam za soczewicą, postanowiłam tę zupkę ugotować - i bingo, jest super i wchodzi do mojego stałego repertuaru.

Składniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy

2-3 puszki pomidorów w zalewie

250 ml mleczka kokosowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 szklanki wywaru z warzyw

1 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka garam masala

1/2 łyżeczki kurkumy

1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli (lub pasty sambal oelek)

sok z jednej cytryny

sól, pieprz

kolendra do posypania

Posiekaj cebulę, rozetrzyj czosnek. Smaż cebulę i czosnek na oliwie z oliwek przez około 2-3 minuty (w oryginalnym przepisie jest masło, ale ja używam raczej oliwy). Dorzuć przyprawy i smaż wszystko przez jeszcze pół minuty. Następnie zalej całość wywarem, dodaj pomidory z zalewą i wrzuć soczewicę. Wlej też sok z cytryny i dosyp sól. Doprowadź zupę do wrzenia. Dodaj mleczko kokosowe i gotuj zupę do momentu, aż soczewica będzie miękka, a całość troszkę odparuje (czyli około 20 minut). Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i posyp kolendrą.

Podawaj ze świeżym pieczywem.

Kategorie przepisów