Czosnkowe bułeczki

Czosnkowe bułeczki
Bardzo dawno nie robiłam żadnego pieczywa. Na chleb na zakwasie nie mam cierpliwości, ale małe aromatyczne bułeczki są w sam raz. Nie za dużo pracy, nie za wiele wysiłku a efekt mniamuśny.

Czosnkowe bułeczki
  • 400g mąki pszennej
  • łyżeczka drobnego cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży suchych
  • 260ml mleka
  • 30g roztopionego masła (1 łyżka)
Nadzienie
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • tymianek
Zdjęcie - czosnkowe bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCiasto wyrobić ręcznie lub mikserem. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie podzielić na bułeczki - ja podzieliłam na 9 i odstawić ponownie do podrośnięcia. Czosnek, masło i tymianek wrzucić do blendera i zmiksować. Wyrośnięte bułeczki naciąć na środku, włożyć nadzienie, posmarować wierzch jajkiem roztrzepanym z mlekiem i upiec - ok 15 minut w 180 stopniach.

Inspiracja


Kategorie przepisów