Czekoladowe tarteletki z malinami

Czekoladowe tarteletki z malinami

Uwielbiam owoce jagodowe, maliny, truskawki, borówki, jagody… są nie tylko pyszne, ale tak pięknie prezentują się na każdym deserze :) Dzisiaj mam dla Was kruche czekoladowe tarteletki z malinami wypełnione nadzieniem malinowo-czekoladowym. Z podanych składników zrobiłam 10 tarteletek w foremkach o średnicy 9 cm. Do przygotowania bazy wykorzystałam przepis na moje ulubione kruche ciasteczka czekoladowe.

Zdjęcie - Czekoladowe tarteletki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na spód:

1 szklanka mąki
4 łyżki kakao
1/3 szklanki cukru pudru
3/4 kostki masła (150 g)
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajko

Składniki na nadzienie:

200 ml śmietany kremówki
100 g ciemnej czekolady
0,5 szklanki malin

+ maliny do dekoracji

Jak zrobić czekoladowe tarteletki z malinami?

Maliny myjemy i odkładamy do wyschnięcia. Suche składniki ma ciasto mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.

Zdjęcie - Czekoladowe tarteletki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekoladowe tarteletki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekoladowe tarteletki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni

Zdjęcie - Czekoladowe tarteletki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W tym czasie kroimy czekoladę na małe kawałki i zagotowujemy śmietanę kremówkę.

Zdjęcie - Czekoladowe tarteletki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pół szklanki malin miksujemy na mus w blenderze. Jeśli przeszkadzają Wam pestki mus można dodatkowo przetrzeć przez sitko, ja swój po prostu dokładnie zmiksowałam. Pokrojoną na kawałki czekoladę wrzucamy do gorącej śmietany kremówki i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie mieszamy aż cała czekolada się rozpuści. Dodajemy maliny i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Kiedy masa nie jest już gorąca wkładamy ją do lodówki do całkowitego stężenia. U mnie chłodziła się całą noc. Po schłodzeniu powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu.

Zdjęcie - Czekoladowe tarteletki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około 3 mm grubości. Można pod spód położyć sobie arkusz papieru do pieczenia, dzięki temu, nie trzeba będzie dodatkowo podsypywać ciasta mąką.

Zdjęcie - Czekoladowe tarteletki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykładamy nim tarteletki. Nie trzeba dodatkowo już smarować ich masłem, ciasto ma go w sobie wystarczająco dużo, żeby nie było problemu z wyciągnięciem gotowych spodów z foremek.

Zdjęcie - Czekoladowe tarteletki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W zależności od rodzaju foremek spody pieczemy około 15 minut w temperaturze 160 stopni. W ceramicznych nieco dłużej w metalowych trochę krócej.

Zdjęcie - Czekoladowe tarteletki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekoladowe tarteletki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na zupełnie wystudzone spody nakładamy schłodzone nadzienie i dekorujemy świeżymi malinami.

Zdjęcie - Czekoladowe tarteletki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekoladowe tarteletki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekoladowe tarteletki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Kategorie przepisów