Czekoladowe babeczki z miodem i pomarańczą

Czekoladowe babeczki z miodem i pomarańczą
Zdjęcie - Czekoladowe babeczki z miodem i pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mocno czekoladowe o wyraźnym smaku pomarańczy, co prawda nieco suche, ale doskonałe do gorącej kawy lub herbaty. U nas smakują wszystkim. Mam nadzieję, że i Wam zasmakują. Przepis znalazłam w "Chocolate bakes".
Zdjęcie - Czekoladowe babeczki z miodem i pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 24 babeczki:
  • 250g masła
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 100g groszków czekoladowych
  • skórka i sok z jednej pomarańczy
  • 100ml miodu
  • cukier puder do oprószenia
Piekarnik nastaw na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do misy miksera wrzuć masło oraz cukier. Ucieraj do białości, dodawaj po jednym jajku cały czas ucierając.
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao. W miseczce wymieszaj miód i mleko. Zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy i wymieszaj z wyciśniętym sokiem.
Do maślanej masy dodawaj suche składniki na zmianę z miodem oraz sokiem pomarańczowym. Kiedy wszystkie składniki już się połączą dodaj czekoladowe groszki.
Surowe ciasto przełóż do papilotek (tak, aby wypełniły foremki d 3/4 ich wysokości). Piecz około 15 minut aż ładnie wyrosną. Upieczone babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia, oprósz cukrem pudrem i smacznego :)
Zdjęcie - Czekoladowe babeczki z miodem i pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów