Czarne kluski

Czarne kluski

Zdjęcie - Czarne kluski  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wspaniałe są te kluseczki! Anitko, dziękuję, że mnie na nie namówiłaś! Wcześniej nigdy ich sama nie robiłam, to moje pierwsze. Bardzo nam smakowały, świetnie zgrały się na talerzu z ...... (o tym za chwil kilka). Mieliśmy wspaniały śląski obiad. Rewelacyjny!

Przepis na czarne kluski dodaję do akcji Gotujemy po polsku, której patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl

Zdjęcie - Czarne kluski  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki na około 25 średnich kulek:

*250 g ziemniaków ugotowanych

*250 g ziemniaków surowych

*mąka ziemniaczana

 

Wykonanie:

Surowe ziemniaki utrzeć na tarce, odcisnąć z wody przez czystą szmatkę (najlepiej gazę). Płyn odstawić, a gdy na dnie powstanie osad, zlać ostrożnie wodę, osad zaś dodać do masy. Ziemniaki ugotowane przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem. Połączyć ziemniaki gotowane z tartymi, wymieszać i wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć ¼ ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie z powrotem włożyć wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagnieść ciasto. Z wyrobionego ciasta lepić kulki dowolnej wielkości, moje miały około 3 cm średnicy.

Gotować w osolonej wodzie, około 7 minut od momentu gdy wypłyną na wierzch. Czas gotowania w dużym stopniu zależy od wielkości kulek, jakie ulepiliśmy.

Można je podawać z sosem mięsnym, omaszczone słoninką, lub jak kto lubi.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Czarne kluski  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów