Cytrynowa babka

Cytrynowa babka
Chciało się nam "coś" słodkiego, sąsiadka ma wpaść koło południa na kawkę, więc upiekłam na szybko babkę cytrynową, z tego samego przepisu co pomarańczowa ze wspólnego pieczenia z tym że cytrynowa i z połowy składników, bo w keksówce. Nie polewałam jej lukrem, niczym nie posypałam, bo jest tak delikatna i pysznie cytrynowa, że nic jej więcej nie potrzeba oprócz towarzystwa pysznej kawki lub gorącej herbaty;)

Zdjęcie - Cytrynowa babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dopiero zauważyłam, że dość "kwaśno" zaczęłam ten tydzień, wczoraj ukisiłam cytryny, dziś babka cytrynowa, ciekawe co jutro się urodzi;)

Zdjęcie - Cytrynowa babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 szlanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 duże jajka - żółtka i białka osobno
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki skórki z otartej cytryny
  • sok z jednej cytryny

Przygotowanie:
  • wysmarować formę masłęm i posypać bułką tartą, nagrzać piekranik do 175 stopni
  • utrzeć masło z cukrem
  • dodawać po 1 żółtku i ucierać chwilkę każde
  • dodać sok z cytyny cały czas miksując
  • wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia
  • ubić białka na sztywno, dodać do ciasta
  • dodać skórkę z otartej cytryny i wszystko ze sobą delikatnie wymieszać
  • wyłożyć do formy i piec około 40 minut - do suchego patyczka
Zdjęcie - Cytrynowa babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego;)

Kategorie przepisów