Curry z mlekiem kokosowym i krewetkami

Curry z mlekiem kokosowym i krewetkami
Zdjęcie - Curry z mlekiem kokosowym i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Curry z mlekiem kokosowym i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Curry z mlekiem kokosowym i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Curry z mlekiem kokosowym i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Curry z mlekiem kokosowym i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Curry z mlekiem kokosowym i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Curry z mlekiem kokosowym i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Curry z mlekiem kokosowym i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Curry z mlekiem kokosowym i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Curry z mlekiem kokosowym i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 125 ml groszku cukrowego (można zastąpić mrożoną fasolką szparagową, ale nie będzie tak
  • chrupiąca)
  • 75 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 15-30 ml (1-2 łyżki) sosu rybnego
  • 15 ml (1 łyżka) oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 12-16 oczyszczonych krewetek świeżych lub rozmrożonych
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki świeżego startego imbiru
  • 1 szalotka
  • 1 papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • skórka i sok z ½ limonki
do podania:
  • placki chlebowe lub inne pieczywo, makaron ryżowy, albo ryż
  • ćwiartki limonki
Przygotowanie

Szalotkę, czosnek i chili posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekane składniki, dodać imbir, kurkumę, kolendrę i paprykę. Podsmażać, mieszając przez 30 sekund.


Dodać połowę mleczka kokosowego i bulion lub wodę. Doprowadzić do wrzenia. Dorzucić groszek, gotować przez 2-3 minuty. Dodać przekrojone na połówki pomidorki, krewetki i skórkę z limonki. Gotować kolejne 3 minuty. Jeżeli krewetki były gotowane, należy wrzucić je na ostatnią minutę, tylko do podgrzania.


Curry doprawić do smaku sosem rybnym i sokiem z limonki. Podawać z plackami chlebowymi, ryżem lub makaronem ryżowym.



Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów