Cukinie nadziewane mięsem

Cukinie nadziewane mięsem

Nadziewanie warzyw ( co tylko mozliwe : papryki,baklazan,pomidory,cebula ) wszystko to jest w kuchni wloskiej nadziewane,bo zdrowe i smaczne .

Dzisiaj przekażę przepis na nadziewane cukinie ale tu wykorzystalam mieso mielone z indyka,bardzo chude,zdrowe idealnie nadaje sie do delikatnej cukinii.

Zapraszam!

Zdjęcie - Cukinie nadziewane miesem ( zucchini stuffed with meat ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cukinie nadziewane miesem ( zucchini stuffed with meat ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cukinie nadziewane miesem ( zucchini stuffed with meat )

 

. 8 szt. malych cukinii

. 250 gr mielonego miesa z indyka

. 1 jajko

. 1 bulka do namoczenia

. 2 lyzki bulki tartej + do posypania

. 2 lyzki startego sera parmazan + do posypania

. 2 lyzki posiekanej pietruszki

. 2 male mozzarelle lub starty zolty ser

. 1 szklanka passaty pomidorowej

. 1 zabek czosnku

. 1 mala cebula

. sol i pieprz

 

Wykonanie

- z cukinii odcinamy podluzny " kapelusik "

- za pomoca ostrego noza potem lyzeczki wydrazamy miazsz

- pozbiawione miazszu lodeczki cukinii wkladamy do gotujacej wody na 3 min.

- odcedzamy kazda z nich i ukladamy na desce oby wystygly

- miazsz z cukinii kroimy na drobno i podsmazamy z czosnkeim przecisnietym i cebulka az dobrze odparuje woda

- do miski przekladamy mieso,bulke tarta i parmezan,pietruszke,podsmazona cukinie,jajko i dobrze wszystko razem wyrabiamy

- passate lekko solimy i wykladamy polowe jej na dno naczynia zaroodpornego

- ukladamy na nim wypelnione farszem cukinie

- polewamy kazda z nich pozostala passata ,posypujemy bulka tarta wymieszana z parmezanem

- calosc posypujemy sola i pieprzem oraz starta mozzarella lub zoltym serem

- zapiekamy 30 min w piekarniku nagrzanym do 180stC

- podajemy na goraco

Smacznego!

Kategorie przepisów