Cukinia faszerowana po meksykańsku

Cukinia faszerowana po meksykańsku

Lubię wykorzystywać letnie warzywa, do różnego typu zapiekanek. Faszerowane warzywa tj. papryka, cukinia, kabaczki, pomidory, to jest to co lubimy najbardziej. Do faszerowania, możesz wykorzystać mięso z rosołu, porcje ryżu lub kaszy, przeróżne warzywa – możliwości jest bez liku ?

Moja obiadowa cukinia, ma zdecydowanie meksykański charakter, dzięki kukurydzy i bardziej wyrazistym przyprawom ?

Zdjęcie - Cukinia faszerowana po meksykańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na zapiekankę z cukinii
  • 3 małe cukinie
  • około 300 g mielonego udźca indyka
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 drobno pokrojone pomidory bez skórki
  • 5 grubszych plasterków ostrej papryczki ( drobno posiekane )
  • duża puszka kukurydzy
  • 1/2 szkl. startego sera ( u mnie mimolette )
  • spora szczypta pieprzu i łyżeczka tymianku
  • garść posiekanej kolendry, pietruszki lub oregano

Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj cebulę i czosnek. Smaż mieszając około minutę, dodaj mięso i ostrą papryczkę.

Całość ponownie smaż na małym ogniu, dodaj pomidory, następnie przykryj patelnię i duś do czasu, kiedy mięso zmięknie i zmieni kolor. W razie potrzeby, możesz dolać trochę wody.

Do mięsa dodaj osączoną kukurydzę i przyprawy. Całość pomieszaj, spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku.

Z cukinii wydrąż środek z pestkami. Każdą część, napełnij farszem i posyp startym serem.

Cukinie daj do żaroodpornej foremki, na dno foremki wylej szklankę wody. Zapiekaj około 20 minut w temp. 180 stopni. Przed podaniem posyp pietruszką lub kolendrą. Smacznego ?

Zdjęcie - Cukinia faszerowana po meksykańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów