COTTON SOFT JAPANESE CHEESECAKE

COTTON SOFT JAPANESE CHEESECAKE

To ciasto faktycznie jest miękkie jak wata ;-) Z wyglądu bardziej przypomina biszkopt , a w smaku sernik , dodam , że najdelikatniejszy , jaki w życiu jadłam :-)
Przepis pochodzi ze strony "Diana's Desserts".

Zdjęcie - COTTON SOFT JAPANESE CHEESECAKE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 14 dag cukru
- 6 jaj
- 5 dag masła
- 25 dag serka "Philadelphia"
- 10 ml mleka
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 6 dag mąki tortowej
- 2 dag mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki "cream of tartar" (nie musi być - zamiast tego dałam dodatkowo odrobinę soku cytrynowego)

(można dodać kilka kropli aromatu cytrynowego lub waniliowego , żeby sernik miał "konkretniejszy" smak)

Rozpuścić serek i masło w mleku - na parze , ostudzić. Dodać mąki , sól , żółtka , sok cytrynowy i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno (razem z "cream of tartar" , jeśli ktoś ma) , wsypać cukier i ubijać , aż cukier się rozpuści.Dodać masę serową i delikatnie wymieszać. Okrągłą formę o średnicy ok. 20 cm lekko nasmarować tłuszczem i wyścielić pergaminem łącznie z bokami. Wlać ciasto i piec w kąpieli wodnej (foremkę należy włożyć do większej formy wypełnionej wodą i razem wstawić do piekarnika) przez 1 godzinę i 10 minut w temp.160 st.C.

Zdjęcie - COTTON SOFT JAPANESE CHEESECAKE - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - COTTON SOFT JAPANESE CHEESECAKE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów