Colesław z czerwonej kapusty i fenkułu

Colesław z czerwonej kapusty i  fenkułu

Tradycyjny colesław z białej kapusty, znają chyba wszyscy, więc dla odmiany proponuję dzisiaj colesław z kapusty czerwonej - surowej i anyżkowego słodkiego fenkułu. Pyszne!

Zdjęcie - Colesław z czerwonej kapusty i  fenkułu  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło:/

Colesław z czerwonej kapusty i fenkułu

Składniki:

  • 1 fenkuł, cienko poszatkowany
  • 1/2 małej głowki czerwonej kapusty, cienko poszatkowanej
  • 2 łyzeczki chrzanu lub szalotka  drobno posiekana
  • czarny swieżo mielony pieprz
  • sól morska
  • 2 łyżeczki kwaśnej śmietany (ew. creme fraiche 30%, wymieszanej z 4 łyżeczkami jogurtu naturalnego)
  • szczypta tymianku
  • 1 mała marchewka, starta na tarce jarzynowej
  • majonez do smaku (ok. 3 łyżeczek)

 

Składniki wymieszać w podanej kolejności.

Jeśli potrzeba dosmakować kolejno pieprzem i solą. Dać "odpocząć "surówce ok. 5 minut, aby smaki się połączyły. 

Podawać do pieczonego mięsa lub kurczaka.

Przepis zgodny z KPP oraz MM.

Smacznego!

Kategorie przepisów