Ciecierzyca z czubrycą do chrupania.

Ciecierzyca z czubrycą do chrupania.

Znów piątek… Czasem zastanawiam się, czy wszystkim ludziom też tak szybko czas płynie? Dopiero narzekałam, że weekendu nie miałam, a tu kolejny, niestety równie pracowity się zaczyna. Mam nadzieję, że chociaż Wam, Kochani uda się porządnie odpocząć  od pracy i codzienności. Tym, którzy zamierzają choć jeden wieczór spędzić przed telewizorem podrzucam pomysł na smaczną i zdrową przekąskę. Chrupiące ziarna cieciorki rewelacyjnie zastąpią paczkę chipsów. Spróbujcie, a może tak jak mojej „czipsowej potworzycy” Wam zasmakują. Może staną się ulubioną przekąską do piwa lub oryginalnym dodatkiem podczas sobotniego party… a może po prostu pochrupiecie ze smakiem podczas ulubionego serialu lub jakiegoś Hitu Wszech czasów, niezależnie, czy będzie to maraton „Kiepskich”, Klub Myszki Miki, czy inny Armagedon…

Zdjęcie - Ciecierzyca z czubrycą do chrupania. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • puszka ciecierzycy lub sucha ciecierzyca w dowolnej ilości
  • łyżeczka czerwonej czubrycy
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Suchą cieciorkę należy zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Po tym czasie odcedzić, wypłukać, zalać czystą wodą i gotować bez soli do miękkości ok 1-1,5h.
  • Cieciorkę z puszki wystarczy odcedzić z zalewy.
  • Na blaszkę lub płaskie żaroodporne naczynie wysypać ugotowane ziarna, oprószyć czubrycą (świetnie sprawdzą się też inne aromatyczne zioła np prowansalskie), skropić oliwą i zamieszać, by przyprawa dokładnie pokryła ziarna.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec przez około 30 minut (w połowie czasu przemieszać).
  • W tym czasie ziarna wyraźnie się skurczą i zrobią chrupiące.
  • Podawać jako przekąskę.

Życzę spokojnego/udanego weekendu i smacznego !

Kategorie przepisów