Ciasto ze śliwkami i cynamonową bezą

Ciasto ze śliwkami i cynamonową bezą

W ramach odpoczynku od  wymyślnych ciast wracam do tradycyjnych smaków. Dlatego dzisiaj króluje u mnie kruche ciasto ze śliwkami oraz cynamonową bezą. Proste, lubiane przez wszystkich smaki zawsze się sprawdzają a  ja przy okazji powoli przygotowuję zamrażalnik na nowe zapasy.

Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami i cynamonową bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:  

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 250 g zimnego masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • ok. 500 g śliwek ( u mnie mrożone)
  • plaska łyżeczka cynamonu

  • Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 1/4 szklanki cukru oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.  Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (3/4 szklanki) cukru oraz cynamon ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Na przygotowaną tortownicę o średnicy 21 cm zetrzeć na dużych oczkach jedną część ciasta, wyłożyć śliwki. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część startego  ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

    Smacznego:)

Kategorie przepisów