Ciasto z żurawiną i Grand Marnier

Ciasto z żurawiną i Grand  Marnier

Zdjęcie - Ciasto z żurawiną i Grand  Marnier - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z żurawiną i Grand  Marnier - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4 łyżki soku z pomarańczy

4 łyżeczki Grand Marnier

60 g suszonej żurawiny (może być więcej, np 80-100 g, ale wtedy trzeba dać więcej soku z pomarańczy do namoczenia żurawiny)

230 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki soli

120 g miękkiego masła

200 g cukru

3 duże jajka

2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy

120 ml naturalnego jogurtu

W niewielkim garnuszku zagotowałam sok z pomarańczy i 2 łyżeczki Grand Marnier z żurawiną. Odstawiłam do przestygnięcia. Przecedziłam owoce - muszą przeschnąć - płyn trzeba zachować.

Masło ubiłam z cukrem na puszystą masę. Masło musi być w temperaturze pokojowej - miękkie. Dodałam skórkę pomarańczową, 2 łyżeczki Grand Marnier i po kolei jajka. Następnie mąkę wymieszaną z sodą i solą - na przemian z jogurtem. Na koniec dodałam odsączone owoce żurawiny.

Ciasto wylałam do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekłam około godziny - jest gotowe, kiedy wetknięte w nie patyczek wyjdzie suchy.

Po upieczeniu trzeba je odstawić i przestudzić. Jeszcze letnie wyjąć z formy, odwrócić i posmarować płynem pozostałym z gotowania żurawin.

Można na koniec polać lukrem (sok z pomarańczy + cukier-puder), ale nie trzeba.

Smaczne, proste ciasto na jesienne podwieczorki.

Kategorie przepisów