Ciasto z makiem z białek – włoskie z gruszkami

Ciasto z makiem z białek – włoskie z gruszkami

Zdjęcie - Ciasto z makiem z białek – włoskie z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z makiem z białek – włoskie z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na ciasto z makiem z zalegających w lodówce białek. Przepis ten znalazłam kiedyś w starym zeszycie z przepisami mojej Mamy pod tytułem: „Ciasto włoskie”. Oryginalnie pieczone w keksówce, jak babkę z dużą ilością bakalIi… Na niektórych blogach widziałam je jako ciasto „szklankowe”.
Jest lekko wilgotne w środku z przepyszną, chrupiącą skórką na wierzchu. W tej wersji dodałam do ciasta gruszki, które nadały ciastu aromatu i wykwintności. Ciasto do którego wracam od wielu lat – bardzo smaczne i zawsze się udaje icon smile Ciasto z makiem z białek   włoskie z gruszkami

SKŁADNIKI:
1 kostka margaryny (250 gram)
1 szklanka cukru
1 szklanka białek
1 szklanka maku
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat migdałowy
2 gruszki

Margarynę utrzyj z cukrem i aromatem.
Białka ubij na sztywną pianę.
Do masy maślanej dodawaj na przemian po łyżce: mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, białka i maku. Miksuj na niskich obrotach.
Tortownicę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułka tartą.
Gruszki obierz i pokrój na cienkie plasterki. Wylej ciasto na blachę, na wierzchu ułóż plasterki gruszek i wciśnij je w ciasto. Gruszki muszą być przykryte lekko ciastem, bo inaczej wyschną.
Ciasto wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Wystudż, posyp cukrem pudrem.

Zdjęcie - Ciasto z makiem z białek – włoskie z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów