Ciasto z jabłkami – przekładane

Ciasto z jabłkami – przekładane
Nietypowa szarlotka z bardzo starej książki, za starej, żeby odczytać autora i wydawnictwo ? Całość, surowe placki z kruchego ciasta i jabłka pokrojone w plasterki pieczemy razem. Ciasto nie łatwe, ale efekt końcowy jest wart włożonego wysiłku. Szarlotka pyszna na ciepło i na zimno, można podać z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną ?

Zdjęcie - Ciasto z jabłkami – przekładane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto
  • 500 g mąki pszennej ( u mnie 250 g mąki pszennej i 250 g mąki razowej )
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 120 g gęstej śmietany 12 %
  • 1 jajko + 1 zóltko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie
  • 6 -7 sztuk dużych jabłek ( najlepsze będą szare renety )
  • 3 – 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1/4 szklanki mleka
Dodatkowo może się przydać papier do pieczenia i folia spożywcza. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, dodałam masło pokrojone na kawałki, cukier, śmietanę, żółtko i jajko. Wszystko zagniatam na gładkie ciasto. Ciasto daję do lodówki na 40 minut. Jabłka obieram i ścieram na cienkie plasterki, na tarce do warzyw. Starte jabłka przekładam do miseczki, dodaję cukier, kardamon i cynamon. Wszystko delikatnie mieszam i odstawiam. Ciasto dzielę na cztery równe części. Blaszkę o wymiarach 24 X 27 cm stawiam na papierze do pieczenia, obrysowuję podstawę blaszki. Pierwszy kawałek ciasta, daję na narysowany środek podstawy, przykrywam kawałkiem folii spożywczej i rozciągam wałkiem ciasto na kształt podstawy. Dno blaszki wykładam papierem do pieczenia, na spód daję pierwszy kawałek ciasta, nakłuwam go widelcem i rozkładam pierwszą część jabłek. Jabłka delikatnie ubijam dłonią i czynność powtarzam trzykrotnie. Wierzch ciasta smaruję mlekiem, można delikatnie posypać cukrem. Ciasto daję do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, następnie zmniejszam temperaturę. Piekę około 50 minut w temp 180 stopni. Udanych wypieków ?

Zdjęcie - Ciasto z jabłkami – przekładane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto z jabłkami – przekładane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów