Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkami lub szarlotka, dla mnie wszystkie ciasta jabłkowe są zupełnie wyjątkowe. W zależności od gatunku dodanych jabłek, za każdym razem smakują inaczej. Można je podać na ciepło z lodami lub z bitą śmietaną. Dzisiaj przygotowałam jabłecznik żydowski, przepis pochodzi z książki ,, Kuchnia żydowska”  Elizabeth Cohen. Ciasto jest niezwykle smaczne, wilgotne, aromatyczne i absolutnie wyjątkowe. Pozwoliłam sobie część mąki pszennej zamienić na mąkę żytnią i zmniejszyłam ilość cukru . Przygotujcie koniecznie na przywitanie wiosny :-)

Zdjęcie - Ciasto z jabłkami – prosty przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1 kg jabłek
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 230 g oleju  ( polecam Kujawski Trzy Ziarna, lub z pestek winogron )
  • 250 g mąki pszennej ( użyłam 150 g pszennej i 100 g żytniej typ 720 )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  1. Jabłka obieram, usuwam gniazdka nasienne i kroję na plasterki o grubości 2-3 mm. Daję do miseczki, dodaję sok z cytryny, cynamon i cukier waniliowy, całość delikatnie mieszam i odstawiam.
  2. Jajka ubijam z solą na najniższych obrotach na puszystą pianę. Dodaję cukier i nadal ubijam.
  3. Kiedy piana będzie gęsta i lśniąca, stopniowo dodaję olej. Na koniec dodaję mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Całość krótko mieszam, tylko do połączenia składników.
  4. Dno tortownicy o średnicy 20 cm. wykładam papierem do pieczenia. Foremka może być nieco większa, na mniejszej ciasto się nie zmieści.
  5. Na spód daję mniejszą połowę ciasta, na ciasto równomiernie układam połowę jabłek. Na jabłka daję drugą połowę ciasta i na ciasto resztę jabłek.
  6. Ciasto daję do nagrzanego piekarnika. Moje ciasto piekłam 1 godzinę i 10 minut w temp. 180 stopni w piekarniku bez termoobiegu. Patyczek do szaszłyków wbity w ciasto powinien być suchy, wtedy ciasto będzie gotowe.
  7. Ciasto zostawiam na kilka minut w otwartym piekarniku, następnie wyciągam i zostawiam do całkowitego wystudzenia. Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem. Udanych wypieków :-)

Zdjęcie - Ciasto z jabłkami – prosty przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z jabłkami – prosty przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów