CIASTO WAWELSKIE

CIASTO  WAWELSKIE

 

Zdjęcie - CIASTO  WAWELSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wydaje mi się , że to ciasto jest dosyć popularne , ale jeżeli ktoś go jeszcze nie próbował - polecam :-)

Ten przepis należy do grona moich ulubionych , a moja rodzinka je wprost uwielbia. Zresztą jak można nie lubić takiego smakołyku - delikatne kruche ciasto , puszysty krem budyniowy , bakalie… Czy muszę dodawać coś jeszcze ? ;-)

Zdjęcie - CIASTO  WAWELSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 1 kostka margaryny
- 10 dag cukru pudru
- 4 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy lub olejek

Dodatkowo:
- 4 białka
- 2 łyżki cukru
- pół słoika dżemu
- ok.25 dag bakalii

Krem:
- 4 duże łyżki cukru pudru (można więcej jeśli ktoś lubi)
- 4 żółtka
- cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 l mleka
- 1 kostka masła lub margaryny
- sok z cytryny

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym posiekać z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść dość luźne ciasto. Podzielić na połowę i wyłożyć do 2 jednakowych, średniej wielkości blaszek. Wstawić na kilka minut do lodówki, żeby ciasto nieco stężało, a następnie posmarować je najpierw dżemem, a potem pianą ubitą z 4 białek i 2 łyżek cukru. Po wierzchu posypać lekko posiekanymi bakaliami. Piec ok.15-20 minut w temp. 200st.C.
Żółtka na krem utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać z 1 szkl. mleka. Drugą szklankę mleka zagotować, wlać żółtka z mąką i gotować do zgęstnienia, ciągle mieszając. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać porcjami ostudzony budyń. Na koniec dodać sok z cytryny. Placki przełożyć kremem i wstawić do lodówki.

Zdjęcie - CIASTO  WAWELSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów