Ciasto ucierane na maślance z brzoskwiniami

Ciasto ucierane na maślance z brzoskwiniami

Morele i brzoskwinie to zdecydowanie jedne z moich najbardziej ulubionych owoców w sezonie letnim!

Nie mogło zabraknąć ich w ukochanym cieście – ucieranym na maślance.

Ciacho jest łatwe, szybkie, pyszne i zawsze się udaje!

Śmiało można je robić ze wszystkimi, sezonowymi owocami.

W przypadku tych bardziej mokrych pamiętajcie o posypywaniu bułką tartą przed ułożeniem owoców

Spróbujcie!

Czekam na Wasze zdjęcia!

Zdjęcie - CIASTO UCIERANE NA MAŚLANCE Z BRZOSKWINIAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

 ( blacha 24×26 )

* maślanka – 250 ml
* jajko – 3 szt
* cukier – 1 szkl
* olej – 125 ml
– wanilia – 1 laska
* proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
* mąka pszenna – 2,5 szklanki
* brzoskwinie + płatki migdałów

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Cukier ubijamy z jajkami. Dodajemy maślankę i olej – mieszamy.

Mąkę z proszkiem i ziarna wanilii wsypujemy do masy – mieszamy.

Owoce myjemy, kroimy na ćwiartki.

Ciasto wylewamy na blachę. Posypujemy bułką tartą. Układamy brzoskwinie, posypujemy płatkami migdałów.

Pieczemy ok. 45 minut w 180.

Smacznego!

Zdjęcie - CIASTO UCIERANE NA MAŚLANCE Z BRZOSKWINIAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów