Ciasto śmietankowo-orzechowe

Ciasto śmietankowo-orzechowe

Przepyszne, wykwintne i delikatne ciasto, które uświetni zarówno rodzinną uroczystość, jak i ozdobi świąteczny stół :)
Przepis pochodzi z najnowszego wydania „To jest pyszne”, ja jednak trochę go zmodyfikowałam, m.in. dodając nutellę :) Jeśli ktoś woli mniej słodkie ciasta, zamiast nutelli można użyć powideł śliwkowych albo dżemu porzeczkowego. Jeśli natomiast chcielibyście otrzymać coś na kształt orzechowego „ptasiego mleczka”, trzeba użyć więcej żelatyny – tu pełni ona rolę jedynie dodatkowego utrwalacza.

Zdjęcie - Ciasto śmietankowo-orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
CIASTO ŚMIETANKOWO-ORZECHOWE
spód:
2 jajka,
40g cukru,
55g mąki,
1 łyżka oleju,
½ łyżeczki proszku do pieczenia

krem:
½ małego słoika nutelli,
750ml śmietanki kremówki,
100g cukru pudru,
3 opakowania śmietan-fixu,
3 łyżeczki żelatyny,
100g uprażonych na suchej patelni i zmielonych orzechów laskowych,
1 opakowanie cukru wanilinowego

wierzch:
150g czekolady mlecznej,
50ml śmietanki kremówki,
1 łyżka masła,
50g uprażonych orzechów laskowych,
50g gorzkiej czekolady,
50g białej czekolady

Spód biszkoptowy: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając, dodawać stopniowo cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją do ciasta. Dodać olej. Delikatnie wymieszać ciasto łyżką. Formę 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec w 180 stopniach ok. 15-20 minut, aż ciasto się zrumieni. Wyjąć i odstawić do ostudzenia.

Przygotować krem: Śmietankę ubić na sztywno. Dodać przesiany cukier puder, śmietan fixy i cukier wanilinowy, krótko zmiksować. Dodać zmielone orzechy i wymieszać łyżką. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i odstawić do lekkiego przestudzenia. Dodać 2 łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszać. Tak „zahartowaną” żelatynę wlać do reszty śmietany i dokładnie wymieszać.

Spód ciasta posmarować nutellą i wyłożyć śmietanowo-orzechowy krem. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby masa stężała.

W tym czasie przygotować ruloniki z czekolady: Czekoladę gorzką i białą stopić w 2 osobnych miseczkach (np. w mikrofalówce). Na arkuszu pergaminu do pieczenia rozprowadzić cienkie warstwy czekolady i zostawić w chłodnym miejscu na chwilę, aby stężała. Następnie szpachelką lub szerokim, płaskim nożem zdzierać ruloniki.
Instrukcję obrazkową, jak je wykonać, można znaleźć tutaj.
Gotowe ruloniki schłodzić w lodówce.

Przygotować polewę: Śmietankę z masłem zagotować. Dodać posiekaną mleczną czekoladę i dokładnie wymieszać, aż czekolada się rozpuści. ¾ polewy czekoladowej użyć do rozsmarowania na cieście.
W pozostałej ilości obtoczyć orzechy laskowe. Orzechy rozłożyć na cieście. Na koniec ozdobić całość rulonikami z czekolady.

Ciasto schłodzić w lodówce kolejne 1-2 godziny.

Kategorie przepisów