Ciasto śliwkowe z kruszonką

Ciasto śliwkowe z kruszonką

Proste, fantastyczne, wilgotne owocowe ciasto z dodatkiem maślanki. Wspaniałe w tak gorące letnie dni. Można je zrobić z przeróżnymi owocami. Ja wybrałam śliwki, natomiast w przepisie oryginalnym, który znalazłam na blogu Szkrabeki, były banany i jagody.

Ciasto jest tak łatwe w wykonaniu jak muffinki, a przy swej prostocie tak doskonałe ! Pycha! :)

Zdjęcie - Ciasto śliwkowe z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*1 szklanka maślanki

*1 szklanka cukru

*2,5 szklanki mąki

*3 jajka

*3 łyżeczki proszku do pieczenia

*1/2 szklanki oleju

*1 opakowanie cukru waniliowego

*dowolne owoce - u mnie śliwki (tak "na oko")

Składniki na kruszonkę:

*125g masła lub margaryny

*resztę zrobiłam tak jak Szkrabeka - dodałam tyle mąki, tyle cukru i tyle wiórków kokosowych by powstała kruszonka :) Jak było za mało to dosypałam :)

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto wrzucic do miski, wymieszać do połączenia się składników (tak jak przy robieniu muffinek). Przygotowaną masę wylać na dużą , prostokątną blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką.

Na wierzchu ułożyc wydrylowane połówki śliwek, ilość dowolna, ale trzeba uważać aby nie było ich za dużo, by nie wyszedł zakalec.

Następnie posypać przygotowaną kruszonką. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Ja pieklam troszkę dłużej, ponieważ mój piekarnik grzeje tylko od spodu.

Smacznego :)

 

Zdjęcie - Ciasto śliwkowe z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów