Ciasto serowe z rabarbarem

Ciasto serowe z rabarbarem

To ciasto powstało na skutek modyfikacji kilku przepisów. Serowa warstwa kruchego ciasta z rabarbarowym wnętrzem to coś od czego trudno się odczepić. Może nie jest imponujące z wyglądu ale smakiem przyciąga.

Zdjęcie - Ciasto serowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 125 sera białego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 200-300 g rabarbaru + kilka łyżek cukru
  • 2 łyżki masła
  • cukier puder do posypania

Wymieszać masło z serem, cukrem i jajkami, dodać ekstrakt waniliowy, przesiać mąkę. Wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na dwie równe połowy. Jedną rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę o śr. 21 cm. Wstawić do lodówki. W tym czasie rozpuścić masło, wrzucić pokrojony w kostkę rabarbar i dusić chwilę.  Odstawić do wystygnięcia. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekać ok. 15 min. Gdy wystygnie, przełożyć rabarbar. Rozwałkować drugą połowę ciasta i delikatnie ułożyć na rabarbarze. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów