Ciasto rodzynkowo-bananowe

Ciasto rodzynkowo-bananowe

Zdjęcie - CIASTO RODZYNKOWO-BANANOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kolejny przepis wyszperany w starych notatkach , ale nigdy wcześniej z niego nie korzystałam. Aż do tej pory. Proste ciasto ucierane , nakrapiane rodzynkami , z bananowymi "oczkami" po środku. Nie jest go zbyt dużo , więc , jeśli ktoś ma większą rodzinkę , to ciasto pójdzie na raz ;-)

Składniki:
- 100 g masła lub margaryny
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 250 g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2-3 łyżki mleka
- rodzynki
- trochę rumu
- 2 banany
- 2 łyżki soku cytrynowego

Składniki ogrzać do temp. pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem na pienistą masę , dodając po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą , przesiać na masę , dodać mleko (ciasto powinno dość trudno odrywać się od łyżki). Na koniec wsypać rodzynki namoczone wcześniej w rumie. Banany obrać , przekroić wzdłuż na pół i skropić sokiem z cytryny. Formę skrzynkową (u mnie 23 x 12 cm) nasmarować tłuszczem , nałożyć połowę ciasta , ułożyć banany w dwóch rzędach po środku i zalać resztą ciasta. Piec około 60 minut w temp. 180 st.C.

Zdjęcie - CIASTO RODZYNKOWO-BANANOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów