Ciasto rabarbarowe z migdałową kruszonką

Ciasto rabarbarowe z migdałową kruszonką
Przyzwoite, bezproblemowe ciasto. Osobiście wolę bardziej "wilgotne" ciasta, ale reszcie rodziny bardzo smakowało. Mnie najbardziej przypadła do gustu ta kruszonka ;)
Przepis od koleżanki, trochę zmodyfikowany:

Zdjęcie - Ciasto rabarbarowe z migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO Z RABARBAREM I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ
2/3 kostki miękkiego masła,
2/3 szklanki cukru,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
4 jajka,
2 szklanki mąki,
2/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2/3 szklanki płatków migdałowych,
kilka łodyg rabarbaru (około 5, zależnie od wielkości)
kruszonka:
1/3 kostki miękkiego masła,
pół szklanki cukru,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
pół szklanki płatków migdałowych,
pół szklanki płatków owsianych
2 łyżki mąki

Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Cały czas miksując, dodawać stopniowo po jednym jajku, a następnie obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypać płatki migdałowe i wymieszać. Ciasto przelać do formy 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyć obrany i pokrojony rabarbar. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25-30 minut.
W tym czasie zrobić kruszonkę, zagniatając ze sobą wszystkie składniki. Posypać ciasto i piec jeszcze 15-20 minut (w sumie ciasto powinno się piec jakieś 45-50 minut).

Zdjęcie - Ciasto rabarbarowe z migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów