Ciasto "pychotka"

Ciasto "pychotka"

Po dłuższej przerwie z blogowaniu proponuje Wam to rewelacyjne ciasto u mnie specjalnie na dzień babci. Po prostu nie mogłam sobie pozwolić aby ten przepis przepadł w czeluściach mojej półki z przepisami. Bardzo polecam!

Zdjęcie - Ciasto "pychotka" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: duża prostokątna blacha

Czas przygotowania: około 40 minut plus czas pieczenia 1,5h 

Poziom trudności: 4/10

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 480g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200g masła
  • 6 żółtek

Na bezę:

  • 6 białek
  • 1,5 szklanku cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • płatki migdałowe
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Na krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżi mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16g cukru waniliowego
  • 180g miękkiego masła

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki.

2. Ubić białka dodając stopniowo łyżka po łyżce cukier puder. 

3. Nagrzać piekarnik do 175st.

4. Rozwałkować 1/2 kruchego ciasta na dno blaszki. Na wierzch rozsmarować połowę słoiczka dżemu porzeczkowego. I wyłożyć 1/2 bezy, posypać migdałami i piec 40 minut. Tak samo postąpić z drugą połową składników - powstaną 2 blaty.

5. W międzyczasie gdy ciasto się piecze przygotowujemy krem: zagotowujemy 1 szklankę mleka z cukrami. Drugą szklankę miksujemy z mąkami i żółtkami. Wlewamy do gotującego się mleka i zagotowujemy ciągle mieszając - powstanie gęsty budyń. Przekładamy go do miski i nakrywamy folią spożywczą (dzięki temu nie powstanie kożuch). Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. 

6. Miękkie masło ucieramy na puszysto stopniowo dodając ostudzona masę budyniową.

7. Masę wykładamy na spód z kruchego ciasta i bezy, przykrywamy drugim blatem ciasta i wstawiamy do lodówki na 3 godziny.

Smacznego!

Kategorie przepisów