Ciasto "Puch"

Ciasto  "Puch"

To ciasto to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Wtedy oczywiście pieczone w prodiżu na zmianę z babką śmietankową i cynamonową... często, a i tak sie nie nudziło! Jest nie tylko smaczne, ale proste i szybkie w wykonaniu. A także - co jest niezmiernie ważne- zawsze się udaje. Jednak warto pamiętać o jednym... do odmierzania mąki należy użyć szklanki o pojemności 250 ml, można nawet wsypać niepełną. Przez zbyt dużą ilość mąki ciasto straci na swej puszystości (wierzcie mi, wiem co piszę:))

Zdjęcie - Ciasto  "Puch"  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto  "Puch"  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto  "Puch"  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto "Puch"

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże lub 5 małych jajek
  • 1 szklanka cukru (może być niepełna)
  • kostka margaryny
  • ulubiony zapach (ostatnio użyłam śmietankowego, wyszło super!)

Polewa:

  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy (opcjonalnie)
  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 łyżki kakao (u mnie czubate)
  • 1/2 szklanki mleka

 

Jajka miksujemy z cukrem i aromatem, następnie wsypujemy po trochu mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy (również po trochu) roztopioną i przestudzoną margarynę. Całość miksujemy na gładką masę i pieczemy.

Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia, często mieszajac. Gotujemy chwilę i odstawiamy do przestudzenia.

Letnie ciasto polewamy polewą i odstawiamy, aż zastygnie.

Zdjęcie - Ciasto  "Puch"  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów