Ciasto pomarańczowo-makowe z polewą czekoladową

Ciasto pomarańczowo-makowe z polewą czekoladową

Zdjęcie - Ciasto pomarańczowo-makowe z polewą czekoladową  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wczoraj postanowiłam upiec ciasto, na które już od dawna miałam ochotę. Do pieczenia zmobilizował mnie Cytrusowy Weekend organizowany przez Tatter. Ostatnio przez różne choróbska w domu zaniedbałam trochę blogowanie, z tym większą przyjemnością wkroczyłam więc do kuchni, żeby wypróbować przepis znaleziony na stronie BBC Good Food .

Lubię połączenie pomarańczy z czekoladą, są to dwie rzeczy, które bardzo do siebie pasują - w tym przepisie do powyższych składników dołączył mak - razem tworzą ciekawe w smaku ciasto, trochę ( ale tylko trochę ) podobne do pieguska.

W oryginale ciasto jest polane czekoladowym sosem- ja zastąpiłam go roztopioną gorzką czekoladą - i też było smacznie :)

 

Zdjęcie - Ciasto pomarańczowo-makowe z polewą czekoladową  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru pudru + 25 g
  • 3 jajka
  • 250 g przesianej mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z 4 pomarańczy [ najlepiej za pomocą zestera ]
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • 50 g uprażonego maku

 

polewa :

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła

 

Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie nadal miksując dodawać po jednym jajku (kolejne dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą maślaną). Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować przez chwilę, dodać skórkę startą z dwóch pomarańczy, sok oraz mak, zmiksować do uzyskania gładkiej masy.

Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przełozyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez około 50 minut ( moje ciasto piekło się 1 godz. 10 minut ).

Podczas pieczenia ciasta przygotować kandyzowane skórki pomarańczowe : do małego rondelka wlać 100 ml wody, dodać 25 g cukru pudru i pozostałe skórki z 2 pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 5 minut. Następnie wyjąć obgotowane skórki łyżką cedzakową, odsączyć  i wyłożyć je na arkusz papieru do pieczenia.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać ją z 1 łyżeczką masła. Ostudzone ciasto polać polewą i posypać przygotowaną kandyzowaną skórką pomarańczową*


* tak przygotowana skórka pomarańczowa jest smaczna tylko pierwszego dnia- na drugi dzień wysycha i robi się twarda - spokojnie można ją zastąpić tradycyjną kandyzowaną skórką pomarańczową

 

Zdjęcie - Ciasto pomarańczowo-makowe z polewą czekoladową  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów