Ciasto pomarańczowe z rabarbarem i migdałami

Ciasto pomarańczowe z rabarbarem i migdałami
Zdjęcie - Ciasto pomarańczowe z rabarbarem i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aromatyczne, lekko cytrusowe, migdałowe, przyjemnie maślane, ucierane ciasto z rabarbarem. Szybkie i proste w przygotowaniu. Mocno wilgotne, rozpływające się w ustach. W sezonie to taki 'must do' :) Na grilla, na piknik, na mniejsze i większe okazje - sprawdzi się!

Zdjęcie - Ciasto pomarańczowe z rabarbarem i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: przepis ze strony BBCGoodFood
  • 250 g mąki
  • 260 g cukru - 200 g do ciasta, 60 g do rabarbaru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych migdałów
  • 200 g masła, miękkiego
  • 3 jajka
  • 1 pomarańcza - skórka i sok osobno
  • 600 g rabarbaru

Dodatkowo:
  • garść płatków migdałów
  • cukier puder do oprószenia


Rabarbar przepłukać, osuszyć, poodcinać końce i pokroić w kostkę. Zasypać go 60 g cukru, wymieszać i odstawić na 30 minut, do puszczenia soku. W międzyczasie tortownicę (o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przygotować ciasto.
Masło utrzeć z cukrem. Dodać skórkę i sok z pomarańczy, ponownie utrzeć. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mielone migdały i jajka. Całość utrzeć na jednolitą masę.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Do ciasta dodać rabarbar (razem z powstałym sokiem) i wymieszać łopatką. Całość przełożyć do tortownicy, na wierzchu wysypać płatki migdałowe. Wstawić do piekarnika. Piec około godzinę (może być nawet dłużej, zależy od piekarnika) - sprawdzić stopień upieczenia patyczkiem. Ciasto może zacząć się rumienić z wierzchu znacznie szybciej - wystarczy wtedy nakryć powierzchnię kawałkiem papieru do pieczenia. Po upieczeniu trzymać ciasto w zamkniętym piekarniku przez kwadrans, po czym wyłożyć blachę na kratkę i pozostawić do całkowitego przestudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcie - Ciasto pomarańczowe z rabarbarem i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Kategorie przepisów