Ciasto pianka cytrynowa

Ciasto pianka cytrynowa

Zdjęcie - Ciasto pianka cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Hej :-) Dzisiaj przepis na pyszne ciasto z pianką cytrynową i brzoskwiniami. Ciasto piekła moja siostra, ale wzięłam przepis, żeby go Wam zaprezentować, bo jest bardzo smaczne. Blaszka jak zwykle 24x34 cm. Miłego dzionka :-)

Składniki ciasto:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka kakao


Krem:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 budynie śmietankowe 0,75 g
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 200 g masła lub margaryny
  • starta czekolada do ozdobienia


Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodajemy po jednym żółtko, ciągle miksujemy, budynie mieszamy z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 35 minut. Do tzw."suchego patyczka". Po wyjęciu studzimy i kroimy na pół.

Krem: Brzoskwinie odcedzamy i kroimy w kosteczkę, do soku z brzoskwiń dodajemy wodę (ma razem z sokiem być litr) i gotujemy na nim budynie. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy do ugotowanego budyniu galaretki, dokładnie mieszamy. Masło lub margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce przestudzonej masy (masa musi być jeszcze ciepła, bo inaczej się zetnie). Odkładamy jakieś 5 łyżek masy, żeby posmarować wierzch ciasta. Do reszty dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy. Masę nakładamy na ciasto, przykrywamy drugim, wierzch smarujemy odłożoną masą i posypujemy startą czekoladą. Wkładamy na chwilę do lodówki.

Zdjęcie - Ciasto pianka cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto pianka cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów