Ciasto nugatowe

Ciasto  nugatowe

Moją ostatnią propozycją w ramach "Orzechowego Tygodnia" jest ciasto nugatowe. Przepis na nie znalazłam na blogu Słodka magia od kuchni. Połączenie orzechów laskowych z czekoladą jest wyjątkowo udane. Całość smakuje bardzo przyjemnie. Podczas pieczenia w całym domu unosił się cudowny aromat i choćby dla niego warto skusić się na ten wypiek Rewelacyjna polewa z nutellą - z pewnością jeszcze do niej wrócę: świetnie smakowała i bardzo fajnie zachowywała się na cieście. Jako jedyny minus podam to, że ciasto wyszło troszkę za suche, ale być może to ja za długo trzymałam je w piekarniku. Z herbatą smakowało jednak bardzo fajnie i myślę, że warto się na nie skusić :)

Zdjęcie - Ciasto  nugatowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Ciasto:

  • 100g orzechów laskowych
  • 100g masła
  • 100g czekolady deserowej
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 7 łyżek mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa:

  • 100g czekolady deserowej
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki Nutelli

Wykonanie:

Ciasto:

Orzechy podprażyć na suchej patelni, obrać ze skórek i zmielić w blenderze na mąkę. Czekoladę z masłem rozpuścić na wolnym ogniu. Przestudzić.  Białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając po łyżce cukru. Dodać żółtka, wymieszać.  W osobnej misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Mieszankę delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Na koniec dodać  przestudzoną czekoladę z masłem. Gotowe ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka).

Polewa:

Mleko podgrzać razem z masłem. Gdy masło zacznie się rozpuszczać,  dodać połamaną czekoladę. Na koniec dodać Nutellę.  Wymieszać. Gotową polewą udekorować ciasto. Smacznego :)

Zdjęcie - Ciasto  nugatowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto  nugatowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów