Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi
Zdjęcie - Ciasto na pierogi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto na pierogi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto na pierogi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto na pierogi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto na pierogi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto na pierogi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto na pierogi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 260 g mąki pszennej
  • 200 ml gorącej wody
  • 1 łyżka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Przygotowanie

Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy kopczyk, wbijamy jajko, dodajemy olej Kujawski i sól. Całość mieszamy widelcem, stopniowo dolewając wodę (bardzo możliwe, że nie wykorzystamy całej wody). Następnie zagarniamy mąkę z wodą i wyrabiamy ciasto do momentu, aż przestanie lepić się do rąk oraz blatu, będzie sprężyste, gładkie i lśniące. Gotowe ciasto przykrywamy miską i odstawiamy na ok. 30 min.


Z ciasta odkrawamy 1/4 ciasta (pozostałą część trzymamy pod miską) i rozwałkowujemy cienko na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawamy koła, na środek nakładamy łyżeczkę wybranego farszu, brzegi smarujemy wodą i zlepiamy. Tak przygotowane odkładamy pod ściereczkę, na podsypaną mąką tacę, żeby nie wyschły.


Gotujemy partiami w osolonym wrzątku, przez ok. 3 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Po wrzuceniu pierogów do gotującej się wody należy delikatnie je przemieszać, aby nie przywarły do dna.


Porada:

Ciasto na pierogi po wyrobieniu należy zawsze odłożyć pod miskę, ponieważ gluten potrzebuje czasu, żeby zacząć pracować i zmiękczyć je.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów